Kuraklığa Karşı Toprağımızı Hep Birlikte Koruyalım

11-03-2022 11:19
Kuraklığa Karşı Toprağımızı Hep Birlikte Koruyalım

Kuraklığa Karşı Toprağımızı Hep Birlikte Koruyalım

Dünyada yaşanan iklim krizi sebebiyle artan sıcaklık ve azalan yağışlar bizlere kuraklığın sandığımız kadar uzakta olmadığını acı bir şekilde göstermiştir. Küresel ısınmanın doğal bir getirisi olan kuraklık dünyamız için büyük etkiler doğuracak doğal bir afettir.

Kontrolsüzce artan nüfus, aşırı su kullanımı ve su kaynaklarının plansız kullanımı kuraklığa karşı savunmasız kalmamıza ve kötü sona doğru hızla ilerlememize neden olmaktadır.

Karşı karşıya kaldığımız bu krizin daha fazla salgın hastalıklara, nesli tükenen canlı sayısının hızla artmasına ve çölleşmenin sonucunda tarım ve orman arazilerinin hızla yok olmasına neden olacağını biliyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız pandemi süreci ile evlerimize kapanıp, temasa geçtiğimiz insan sayısını minimuma indirerek yeni bir hayat düzenine adapte olmaya çalıştık. Yaşamımızı büyük ölçüde değiştiren bu davranışlara da yeni normaller adını verdik. Ancak hepimiz pandemi sürecinin bir sonu olacağını ve eski yaşamlarımıza geri döneceğimizi biliyorduk. İklim krizini de tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı, ancak covid gibi sonu olmayacak bir pandemi olarak düşünürsek, yaşamımızda çok daha büyük ve kalıcı yeni normaller getireceğini göz ardı edemeyiz.

Yağışların azalması veya aşırı hava olayları dünyamız ve ülkemizin önünde çok daha zorlayıcı günlerin olduğunun habercisi gibi. Tüm bunlar gelecek için karamsar bir resim çizse de, gerçekleri kabullenip hala yapılacak bir sürü şey olduğunu unutmamak gerekir.

Karareis Çiftliği olarak toprağa ve suya verdiğimiz değeri tarlalarımızda kullandığımız modern sulama sistemleri ile göstermekteyiz. Eski tip salma sulama sistemleri, bir diğer adıyla vahşi sulama sistemi tarlalarda niteliksiz ve fazla su kullanılmasına sebep olmakla kalmayıp, toprağın aşınmasına ve verimliliğin düşmesine de neden olmaktadır. Tercih ettiğimiz damlama sulama sistemi ile sulama randımanını %90’a kadar arttırıp, toprağın daha verimli olmasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca kullandığımız ilaç ve gübrelerde hayvansal menşeili, organik ürünler kullanmaya da özen göstermekteyiz.

Sizler de alacağınız birkaç etkili önlem ile geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.

  • Bulaşıkları elde değil bulaşık makinesinde yıkamayı tercih etmeliyiz
  • Gereksiz sifon kullanımından kaçınmalıyız
  • Su tasarrufu sağlayan beyaz eşyaları kullanmayı tercih edebiliriz
  • Sebze ve meyveleri akan suda yıkamak yerine su dolu bir kabın içerisinde yıkayabiliriz
  • Duşta geçirdiğimiz süreyi minimuma indirmeye çalışmalıyız
  • Elimizi yıkarken veya dişimizi fırçalarken suyu kapalı tutmaya özen göstermeliyiz
  • Kullanmadığınız elektroniklerin fişini çekmeyi unutmayalım
  • Üretiminde çok fazla su tüketilen hayvansal besinlerin tüketimini azaltmaya çalışabiliriz.


    Karareis Çiftliği'ndeki yazılan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Tüm yazılarımızdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz. Web sitemizdeki yazılar sağlık açısından hiçbiri tavsiye niteliği taşımaz. Bu bilgilerin kullanımından kaynaklanabilecek herhangi bir zarardan sorumluluk kabul etmemekteyiz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.